top of page

Blue Lab Workshop για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και η σύνδεση της με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης του 10ου workshop δικτύωσης του Blue Lab, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης νέων επιχειρηματικών ιδεών.


Σκοπός του workshop ήταν να ενημερωθούν οι ωφελούμενοι του Κέντρου για την βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τους στόχους αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στο πλαίσιο αυτό σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες για τους τρόπους που μια επιχείρηση, ειδικά νεοφυής μπορεί να καινοτομήσει στη βάση των σύγχρονων απαιτήσεων της αγοράς για αειφορία, βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.


Το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, την σημασία της, τους στόχους αειφορίας που έχουν τεθεί από παγκόσμια θεσμικά όργανα αλλά και την σύνδεση της με την καινοτομία ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Αντώνης Αλεβίζος, Deputy Manager, UN Sustainable Development Solutions Network (USDSN) Greece. Ο κ. Χρήστος Πετρέας, εμπειρογνώμονας τουρισμού αναφέρθηκε στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και πως αυτή αποτελεί το μέλλον του τουριστικού κλάδου, στις απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει αλλά και στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ευφορίας και ανάπτυξης που έχουν τεθεί στον κλάδο.

Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια ως ένας από τους τους κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη παρουσιάστηκε από την κ. Ιωάννα Αργυρού, εμπειρογνώμονα του κλάδου, η οποία και επεσήμανε τη σημασία της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας όχι μόνο για την υψηλή ποιότητα και τη βιωσιμότητά της αλλά και τα πρότυπα προστασίας του καταναλωτή που εφαρμόζει.


Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πυρομάλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών και υπεύθυνος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τόνισε την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι και οι νεοφυείς επιχειρήσεις να «αφουγκραστούν» τις ανάγκες της αγοράς και να μεταφράσουν τα εμπόδια αειφόρας ανάπτυξης που σημειώνονται σε κάθε κλάδο ως ευκαιρίες ανάπτυξης βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων.



Comments


bottom of page