To 8o workshop δικτύωσης του Blue Lab, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, εστίασε τις εργασίες του στον Αλιευτικό Τουρισμό, μια αναπτυσσόμενη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού με μεγάλες προοπτικές, που συνδυάζει 2 δυναμικούς κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας, αυτούς του Τουρισμού και της Αλιείας.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά, τόσο για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις δράσεις για την ενίσχυση του Αλιευτικού Τουρισμού σε εθνικό επίπεδο, όσο και για τα προγράμματα και τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την οργάνωση και υποστήριξη αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα Ιωάννα Αργυρού, Εμπειρογνώμονας σε θέματα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής παρακολούθησης του Blue Lab, η οποία αναφέρθηκε στη σύνδεση του Αλιευτικού Τουρισμού με το Θεματικό Τουρισμό και τη Γαλάζια Οικονομία, τη διαφοροποίηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο καθώς και τις προοπτικές χρηματοδότησής τους.
Την συζήτηση άνοιξε, μετά από χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, μέσα από μια εμπεριστατωμένη ομιλία για τη Γαλάζια Οικονομία, με όλες τις προοπτικές και τα σενάρια μελλοντικής ανάπτυξης σε τομείς αιχμής που σχετίζονται με την καινοτομία, τον τουρισμό, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, την εκπαίδευση, την έρευνα και τον πολιτισμό, σημείωσε τις αδυναμίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού αλλά και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί.
Η κ. Μαρία Οικονόμου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τις προϋποθέσεις και τους όρους άσκησης Αλιευτικού Τουρισμού ενώ η Δρ Βασιλική Βασιλοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα όπως αυτές καταγράφηκαν μέσω του ερευνητικού προγράμματος Interreg ADRION ARIEL και επεσήμανε ότι αναδεικνύονται τοπικές κοινωνικο-περιβαλλοντικές αξίες και μειώνεται η αλιευτική πίεση.
O Luis Gaspar Miret Pastor, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Βαλένθια αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές προσπάθειες δημιουργίας και χρηματοδότησης Ομάδων Τοπικής Δράσης Αλιείας (ΟΤΔ), με στόχο τη διασύνδεση τοπικών φορέων για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, αλλά και στο παράδειγμα του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ισπανία.
Η ελληνική εμπειρία μεταφέρθηκε αφ’ενός μεν μέσω του κ. Λουρδή, ιδρυτή της πλατφόρμας www.fishingtrips.gr που ασχολείται με την προσφορά και ανάδειξη των ταξιδιών ψαρέματος στην Ελλάδα, και αφετέρου από αλιείς που είχαν να μοιραστούν σημαντικότατες εμπειρίες, συγκεκριμένα με την παρέμβαση του κου Ιωάννη Οικονόμου, Αλιέα – Ιχθυολόγου που δραστηριοποιείται στην Πάρο και του κου Γιώργου Βιλιώτη, Αλιέα που δραστηριοποιείται στις παράκτιες περιοχές της Αττικής.
Τέλος, παρέμβαση στο workshop έκανε ο Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κος Βασίλης Τσελέντης, τονίζοντας σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση του Αλιευτικού Τουρισμού που προέκυψαν μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TOURISMED.
Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που ανέδειξε αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα, ομιλητές και συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο Αλιευτικός Τουρισμός στη χώρα μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό προϊόν.
Το Blue Lab συνεχίζει τις δράσεις δικτύωσης, δρομολογώντας συνεχώς workshop σε θεματικές ενδιαφέροντος για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και Οικονομία.
Opmerkingen