top of page
b2.png

Μάθημα μετασχηματιστικής νοοτροπίας

Ενότητα 2.

Παροχή καθαρής, προσιτής και ασφαλούς ενέργειας

Συγγραφέας:

Ντάριο Φεράντε

Ίδρυμα:

PRISM Impresa Sociale srl, Ιταλία

bar.png

Οι στόχοι της εκπαιδευτικής ενότητας περιλαμβάνουν:

  1. εξοικείωση με την έννοια της καθαρής, προσιτής και ασφαλούς ενέργειας

  2. κατανόηση του γιατί είναι σημαντικό να στραφούμε προς την καθαρή, προσιτή και ασφαλή ενέργεια στις πόλεις μας

  3. να αντιπροσωπεύουμε τις πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ

  4. τη σημασία παραγωγής καθαρής και ασφαλούς ενέργειας από οικογένειες και την τοπική αυτοδιοίκηση

  5. να παρουσιάσουμε παραδείγματα και καλές πρακτικές παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο οικογένειας και πόλης

Η Εκπαίδευση  Ενότητας
θα:

  • εξηγήσει τις βασικές αρχές παραγωγής καθαρής, προσιτής και ασφαλούς ενέργειας

  • παρέχει ένα σκεπτικό για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και θα προτείνει ενέργειες μέσω παραγωγής καθαρής και ασφαλούς ενέργειας

  • έχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πόρων, για να χτίσει πάνω στις δεξιότητες και τη γνώση που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Γλωσσάρι

  • Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που συλλέγεται από ανανεώσιμες πηγές που αναπληρώνονται φυσικά σε μια ανθρώπινη χρονική κλίμακα. Περιλαμβάνει πηγές όπως το φως του ήλιου, τον άνεμο, τη βροχή, τις παλίρροιες, τα κύματα και τη γεωθερμική θερμότητα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναπληρώνονται. Αν και οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι βιώσιμες, ορισμένες δεν είναι. Για παράδειγμα, ορισμένες πηγές βιομάζας θεωρούνται μη βιώσιμες με τους τρέχοντες ρυθμούς εκμετάλλευσης. https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy

  • Καθαρή ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες και πηγές μηδενικών εκπομπών, εκπομπές που δεν μολύνουν το περιβάλλον όταν χρησιμοποιούνται, καθώς και ενέργεια που εξοικονομείται με μέτρα ενεργειακής απόδοσης. https://www.twi-global.com/technical-knowledge/faqs/clean-energy 

 

  • Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο συσχετισμός μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της διαθεσιμότητας φυσικών πόρων για κατανάλωση ενέργειας. Η πρόσβαση σε (σχετικά) φθηνή ενέργεια έχει καταστεί απαραίτητη για τη λειτουργία των σύγχρονων οικονομιών. Ωστόσο, η άνιση κατανομή των ενεργειακών προμηθειών μεταξύ των χωρών έχει οδηγήσει σε σημαντικές ευπάθειες. Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις έχουν συμβάλει στην παγκοσμιοποίηση του κόσμου που οδηγεί σε ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή ευπάθεια ταυτόχρονα. https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_security

Using Mesh Bag

Εκπαιδευτικό

Υλικό

Solar panels

Μελέτη περίπτωσης 1:

Το «Conto Energia» στην Ιταλία

Το Conto Energia (Σύστημα Λογαριασμού Ενέργειας) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινήτρων λειτουργίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακές πηγές, μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, μόνιμα συνδεδεμένων στο ηλεκτρικό δίκτυο (συνδεδεμένο με το δίκτυο). Το κίνητρο συνίσταται σε οικονομική συνεισφορά ανά kWh παραγόμενης ενέργειας, για ορισμένο χρονικό διάστημα (έως 20 έτη), η οποία ποικίλλει ανάλογα με το συνολικό μέγεθος ή τον τύπο της εγκατάστασης και έως ένα συνολικό ανώτατο όριο MWp ισχύος, που παράγεται από όλα τα φυτά ή έως ένα μέγιστο ποσό για το οποίο μπορεί να δοθεί κίνητρο.

Πέντε εκδόσεις του Conto Energia στην Ιταλία

Από τα άμεσα κρατικά κίνητρα έως μια σειρά φορολογικών εκπτώσεων, τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει αντικείμενο διαφόρων παρεμβάσεων, με στόχο την επέκτασή και τη διάδοσή τους στην Ιταλία.

Μεταξύ 2005 και 2013, ο κλάδος αυτός υποστηρίχθηκε σημαντικά από μια σειρά κρατικών κινήτρων διάρκειας είκοσι ετών, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και τη διάδοση της συγκεκριμένης ενεργειακής λύσης. Για την υποστήριξη της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών δημιουργήθηκε η Conto Energia. Το 1ο Conto Energia ξεκίνησε στην Ιταλία το 2005 ενώ το τελευταίο το πέμπτο, τελείωσε το 2013, όταν τα πραγματικά κίνητρα αντικαταστάθηκαν από ένα σύστημα φορολογικών εκπτώσεων που συνδέονται με το πραγματικό κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Πως δούλεψε στην Ιταλία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην Ιταλία, από το 2005 έως το 2013, υπήρχαν πέντε διαφορετικά προγράμματα κινήτρων στο Conto Energie, το καθένα ξεπερνώντας, επικαιροποιώντας ή επαναπροσδιορίζοντας το προηγούμενο. Ο 5ος λογαριασμός ενέργειας έληξε στις 6 Ιουλίου 2013 χωρίς την έκδοση νέου σχεδίου κινήτρων για την παραγόμενη ενέργεια, αλλά αντικαταστάθηκε από φορολογική ελάφρυνση στο κόστος των ηλιακών συλλεκτών.

Ο πρώτος ενεργειακός λογαριασμός (2005-2007)

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου το κίνητρο για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών γινόταν με την εκχώρηση μη επιστρεπτέων ποσών, χάρη στα οποία ο ιδιώτης μπορούσε να περιορίσει το αρχικό επενδυμένο κεφάλαιο, ο μηχανισμός του ενεργειακού λογαριασμού είναι αντίθετα συγκρίσιμος με δάνειο, καθώς δεν προβλέπει καμία ιδιαίτερη Κρατική διευκόλυνση για την εγκατάσταση, εξυπηρέτηση ή λειτουργία της μονάδας.

Ο μηχανισμός της Conto Energia

Η αρχή που στηρίζει το μηχανισμό του ενεργειακού λογαριασμού συνίσταται στην ενθάρρυνση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στην επένδυση που απαιτείται για την απόκτησή της: ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συστήματος λαμβάνει ποσά συνεχώς, συνήθως μηνιαίως, για τα πρώτα είκοσι χρόνια ζωής των ηλιακών συλλεκτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση των ποσοστών των κινήτρων είναι οι ηλιακοί συλλέκτες να είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (συνδεδεμένο με το δίκτυο) και το ονομαστικό τους μέγεθος να είναι μεγαλύτερο από 1 kWp. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που προορίζονται για απομονωμένους χρήστες και δεν είναι προσβάσιμα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (αυτόνομα συστήματα) δεν παρέχονται κίνητρα από τον ενεργειακό λογαριασμό.

Το πρώτο Conto Energia

Το ανώτατο ετήσιο ανώτατο όριο για τις εγκαταστάσεις, που τροποποιήθηκε με υπουργική απόφαση το Φεβρουάριο του 2006, ορίστηκε στα 85 MWp, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, ο οποίος δείχνει επίσης το ύψος του κινήτρου σε € / kWh:

2022-05-13 15_33_53-Module 2. Supplying clean, affordable and secure energy.pptx - Google

Η επιτυχία του πρώτου Conto Energia

Έχοντας τεθεί σε λειτουργία στις 19 Σεπτεμβρίου 2005, το πρώτο Conto Energia είχε μια απροσδόκητη επιτυχία, εξαντλώντας σε μόλις 9 εργάσιμες ημέρες το ποσό των σταθμών που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με το Υπουργείο, έως το 2012, των 100 MWp. Με το διάταγμα του Φεβρουαρίου του 2006, η ισχύς με κίνητρα αυξήθηκε από 300 σε 1000 MW μέχρι το 2015 (αλλά στην πραγματικότητα ο πρώτος ενεργειακός λογαριασμός τελειώνει με αιτήσεις το 2010).

 

Όπως αναφέρει η ίδια η GSE (Αρχή Ηλεκτρικής Υπηρεσίας) σε δελτίο τύπου, τα στοιχεία που αφορούσαν στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2005 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005, ήταν:

 

  • λήφθηκαν 11915 αιτήματα για συνολική ισχύ 345,5 MWp.

  • εγκρίθηκαν 9121 αιτήματα για συνολική ισχύ 266 MWp.

 

Αυτή η επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία, σύμφωνα με ορισμένους θα αντιπροσώπευε την απόδειξη των αναγκών της αγοράς που είχαν παραμεληθεί για πάρα πολύ καιρό από προηγούμενους νομοθέτες.

Αποτελέσματα

Στην Ιταλία, χάρη στην εισαγωγή της Conto Energia και των κινήτρων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, η παραγόμενη ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται συνεχώς:

2022-05-13 15_34_29-Module 2. Supplying clean, affordable and secure energy.pptx - Google
CER-Napoli-pic3-850x468.jpg

Μελέτη περίπτωσης 2:

Κοινότητα Ενέργειας και Αλληλεγγύης της Ανατολικής Νάπολης
Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη Νότια Ιταλία

Η ενεργειακή επανάσταση ξεκίνησε από τα ανατολικά περίχωρα της Νάπολης. Η πρώτη κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αλληλεγγύης στην Ιταλία ξεκίνησε. Ένα έργο που απαιτούσε επένδυση περίπου 100 χιλιάδων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Foundation with the South, που προωθείται από τη Legambiente και την τοπική κοινωνία, ξεκινώντας από το θεμελιώδη ρόλο του Holy Mary Family Foundation και των 40 οικογενειών με κοινωνικές δυσκολίες που εμπλέκονται στην ενεργειακή κοινότητα και που θα απολαύσουν τα οφέλη αυτού του νέου ενεργειακού συστήματος.

Κοινότητα Ενέργειας και Αλληλεγγύης της Ανατολικής Νάπολης
Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη Νότια Ιταλία

Το έργο θα δει οικογένειες να συμμετέχουν επίσης σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης και μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για ενεργειακά ζητήματα, προκειμένου να γίνουν τα οφέλη της κοινότητας πιο αποτελεσματικά.

Στην υπηρεσία της ενεργειακής κοινότητας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 53 kW κατασκευάστηκε στην οροφή του Holy Mary Family Foundation, ικανό να παράγει περίπου 65 χιλιάδες kWh ηλεκτρικής ενέργειας, που εν μέρει καταναλώνεται από την ίδια τη δομή και εν μέρει μοιράζεται με τις 40 οικογένειες που συμμετέχουν. Εκτιμάται επίσης, ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας, όσον αφορά λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από όλα τα μέλη της ESC (Κοινότητα Ενέργειας και Αλληλεγγύης), ίση με περίπου 300 χιλιάδες ευρώ σε 25 χρόνια.

rinnovabili-comuni.jpg

Μελέτη περίπτωσης 3:

Πόλη της Ferla (Σικελία)

Υπάρχουν αρκετές παρεμβάσεις ενεργειακής επανειδίκευσης υπέρ ενός νηπιαγωγείου και Α' δημοτικού. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν συνολικά 11 τετραγωνικά μέτρα θερμομόνωσης και 116 kW φωτοβολταϊκών, για την κάλυψη των θερμικών και ηλεκτρικών αναγκών 26% και 36% αντίστοιχα.

Στο δημοτικό σχολείο κατασκευάστηκε σύστημα αντλίας θερμότητας εξοπλισμένο με σύστημα ελεγχόμενης εκκίνησης συμπιεστών, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 40% στη φάση εκκίνησης. Το σύστημα είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα τηλεχειρισμού και παρακολούθησης με σκοπό τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων.

1.jpg

Οι παρεμβάσεις, όλες χωρίς κόστος για το ίδρυμα, ωστόσο δεν επηρεάζουν μόνο τα σχολικά κτίρια, κατασκευάστηκαν και άλλα 4 φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημόσιες κατασκευές συνολικής ισχύος 185 kW. Χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις κάθε χρόνο είναι δυνατή η παραγωγή περίπου 550.000 kWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας, που κατά μέσο όρο είναι σε θέση να ικανοποιήσει περίπου το 40% των αναγκών των δημόσιων κατασκευών, εξασφαλίζοντας έτσι στο δήμο σημαντική οικονομική εξοικονόμηση, καθώς και εισφορά από το GSE για προσαρμογή ανταλλαγής, ίση με λίγο πάνω από 10.000 ευρώ για το 2016 και 27.000 ευρώ για το 2017. Από περιβαλλοντική άποψη, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μην εκπέμπουν περίπου 292 τόνους/έτος CO2 στην ατμόσφαιρα.

bottom of page